Uit een aantal afvalverwerkingsbedrijven koos de IVW de regionale bedrijven Van Paridon.NL CONTAINERS & RECYCLING en Van Loenen Milieu om een samenwerkingsverband mee aan te gaan. Naast het financiële voordeel voor IVW- leden is een belangrijk doel van de samenwerking efficiënter om te gaan met afvalstromen op bedrijventerreinen. Paul van Paridon en Jan van Loenen geven tekst en uitleg.

Waarom Van Paridon en Van Loenen?
Van Paridon: “De IVW geeft haar leden heel bewust de keuze uit twee afvalbedrijven. Het moet natuurlijk ook klikken. Van Loenen en Van Paridon zijn gekozen omdat wij qua mentaliteit goed bij Weesp passen en omdat er door ons niet veel kilometers hoeven te worden gereden voor het verwerken van het afval. Alles is in de buurt, er wordt niet onnodig met afval gesleept en dat is ook weer duurzaam.” Van Loenen: “De werkwijze van Van Paridon en Van Loenen is hetzelfde. We zijn allebei gecertificeerde eindverwerkers, hebben allebei een eigen inrichting om het afval te sorteren en we zijn allebei flexibel in onze dienstverlening. Als een bedrijf belt met het verzoek om een container nog dezelfde dag te legen, dan kan dat bij ons. Daar doen wij niet moeilijk over.”

Waarom zou een bedrijf voor de een of voor de ander kiezen?
Van Loenen: “In feite maakt het niet uit, ook in kosten niet en ook qua dienstverlening zitten we op hetzelfde niveau. Het is waar je als klant het beste gevoel bij hebt, dat is dus heel persoonlijk.” Van Paridon: “Wat we ook beiden delen is dat we allebei een familiebedrijf zijn en dat komt onze flexibiliteit ten goede. We zijn persoonlijk betrokken bij ons team en ons bedrijf en weten precies wat er bij een klant speelt. Bij ons is een klant geen nummer.” Van Loenen: “We zijn opgegroeid met het bedrijf. We hebben allebei ons grootrijbewijs, zijn technisch op de hoogte en weten precies waar het over gaat als de klant een vraag stelt. Dat is het grote verschil met andere bedrijven, als het moet kunnen we zelf bijspringen, er zitten geen lagen tussen.”

Wat is het voordeel voor IV W leden om hun afvalstromen door één van jullie te laten verwerken?
Van Loenen: “Natuurlijk krijgen leden een collectiviteitskorting, maar dat is eigenlijk ondergeschikt aan de andere voordelen die er zijn. We doen allebei een milieuscan bij bedrijven. Dat is een analyse van hoe het bedrijf met haar afval omgaat. Bedrijven kunnen veel meer scheiden aan de bron dan ze denken en wij helpen ze daarbij. Wat hoort waar in en hoe zorg je ervoor dat het praktisch wel te doen blijft. Hoe minder restafval je af te voeren hebt, hoe voordeliger het is, dat beseft men vaak niet. Dat kan oplopen tot 20% besparing op afvalverwerkingskosten.” Van Paridon: “We stemmen ook op elkaar af wanneer we het afval komen ophalen, dus de klant weet precies wanneer we komen, Ze hebben te maken met één partij die alles kan. Dat geeft duidelijkheid en minder verkeersbeweging op de bedrijventerreinen.”

Hoe zit het eigenlijk met die afvalstromen?
Van Paridon: “Wij verwerken eigenlijk alle soorten afval. In onze sorteerinrichting aan de Loodijk wordt het afval verder uitgesorteerd, overgeslagen en geschikt gemaakt voor hergebruik door verwerkingsbedrijven in de regio. In feite komt er niets meer terecht op de stort.” Van Loenen: “Bij ons gaat dat in feite exact hetzelfde. Alleen hebben wij binnen de Icovagroep de mogelijkheden om het afval zelf helemaal te recyclen. Op asbest na wordt alles tegenwoordig hergebruikt. Zo heeft Icova de zogenoemde Icopower-energiepellets ontwikkeld, waarmee uit afval een hoogwaardige brandstof geproduceerd wordt.”

En wat vinden jullie, plastic wel of niet bij de bron scheiden?
Van Paridon: “Wij zamelen plastic verpakkingsmaterialen, folies en dergelijke samen met het papier in en scheiden dat achteraf. Dat vinden wij zinvoller.” Van Loenen: “Wij scheiden wel knapzakken en folies aan de bron, want wij redeneren zo dat elke kilo die je weghaalt, niet meer in je restafval zit en dat bespaart kosten. Maar verder dan dat gaan we niet. Men is er gewoonweg nu nog niet uit of het scheiden van plastic aan de bron een duurzame oplossing is. Zolang er zoveel kilometers moeten worden gereden om plastic te verwerken – dat doen we namelijk niet in Nederland – kun je daar grote vraagtekens bij zetten.”

Wat is jullie drive om met afval om te gaan?
Van Loenen: “Je kunt dit werk alleen maar doen als je het leuk vindt. Elke dag is anders, je weet nooit wat je tegenkomt. In het afval, maar ook met je team. Als directeur-eigenaar houd je toch je team op de rit.” Van Paridon: “Ik voel ook de missie om goed met het milieu om te gaan. Maar het is zoals Jan het zegt: elke dag is een nieuw avontuur. Je moet feeling met het beroep hebben. Ik houd me veel bezig met de planning. Het is zaak om de auto’s zo productief mogelijk te laten rijden, dat is elke keer weer een uitdaging. Daarin zit je winst.”

0 reacties

Een reactie versturen