Ondernemers Nieuws

Fa. Nemico vervangt roltrappen in Luxemburg
WEESP - maart 2018

De firma Nemico uit Weesp is weliswaar klein maar voert grote en complexe projecten uit, zoals bijvoorbeeld het hijsen en transporteren van treinen en vliegtuigen. Een mooie proeve van het vakmanschap van Nemico BV zijn de recent uitgevoerde werkzaamheden in een shopping center in Bertrange, een voorstad van Luxemburg.

De opdrachtgever was Kone Luxemburg, bekend van liften en roltrappen. Tussen 3 en 12 februari moesten vier oudere roltrappen vervangen worden door vier nieuwe roltrappen. Nemico werkt al vele jaren in het buitenland, zoals voor Kone België en op basis van goede referenties kreeg Nemico de primeur om dit speciale project in Luxemburg uit te voeren. Dit was de eerste opdracht voor Nemico in Luxemburg.

Centre Commercial City Concorde wordt uitgebreid terwijl de winkels en restaurants gewoon open blijven. Behalve een grote supermarkt zijn er vooral winkels voor het hogere marktsegment. Dit project omvatte meerdere complexe uitdagingen voor Nemico. Om te beginnen de benodigde vergunningen om dit werk te mogen doen in het Groothertogdom Luxemburg. Vrij verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie geldt niet voor alles en iedereen. Zo moeten er in Luxemburg voor het uitvoeren van dit soort complexe en risicovolle werkzaamheden diverse zaken geregeld en extra vergunningen aangevraagd worden. Informatie met betrekking tot deze vergunningen voor dit project bij de Kamer van Koophandel, de Rabobank en de Luxemburgse Ambassade in Nederland leverden weinig tot niets op. Na vele telefoontjes, e-mails en een bezoek aan de Helpdesk van het House of Entrepreneurship in de stad Luxemburg werd duidelijk wat er nodig is. Ondertussen waren de voorbereidende werkzaamheden door Nemico al in volle gang.

Samengevat bestonden de werkzaamheden uit:
– Het lossen van de nieuwe roltrapdelen uit de containers vanuit China;
– Het koppelen van de delen en in opslag plaatsen;
– Het demonteren en verwijderen van de oude roltrappen uit het winkelcentrum;
– Het transport van de vier nieuwe roltrappen uit de opslag in Nederland naar Luxemburg en het retourtransport van de oude roltrappen naar een recyclingbedrijf;
– Het interne transport en takelen van de roltrappen in het winkelcentrum;
– Het afmonteren en keuring klaarmaken van de nieuwe roltrappen.

Omdat het winkelende publiek zo min mogelijk mocht merken van de werkzaamheden golden er strikte beperkingen als het ging om de uren wanneer er gewerkt kon worden en mogelijke geluidsoverlast. De architect die de nieuwbouw ontworpen had was tevens de begeleider van het project. Er werd gecommuniceerd in het Luxemburgs, Frans, Duits, Engels en Nederlands.

Allereerst moesten de vier bestaande roltrappen verwijderd worden zonder hinder voor de bezoekers en schade aan het gebouw. De circa 15 meter lange roltrappen wogen ongeveer 8 ton en waren veel zwaarder dan de eerder opgegeven 5 ton per roltrap. Er moesten extra maatregelen genomen worden om de vloerbelasting in het winkelcentrum binnen de norm te houden. De ruimte om de roltrappen uit het winkelcentrum te halen was beperkt en de plannen en omstandigheden wisselden door toedoen van de bouwaannemer en andere partijen vaak. Het bleek een hele toer om met alles en iedereen rekening te houden. Het betekende werken in de weekenden, ’s avonds en ’s nachts in meerdere shifts. Nemico heeft dit project volledig (turn key) en naar volle tevredenheid van Kone en diens opdrachtgever tot een goed einde gebracht.

Medio april gaat Nemico het tweede deelproject in Bertrange uitvoeren.

Te gast bij het nieuwe Solarclarity
WEESP - april 2017

De bezoekers van de IVW BusinessClub van april vielen met de neus in de boter. De club was te gast bij Solarclarity en dus kon iedereen meteen een kijkje nemen in het gloednieuwe pand aan de Hogeweyselaan.

Irmelin Waalkens van Solarclarity liet in de vorige B2B al weten enorm trots te zijn op het nieuwe pand. ”Een showcase van hoe je bestaande kantoren kunt verduurzamen en een voorbeeld van energiemanagement”, zo noemde ze het. De succesvolle Weesper importeur van zonnestroomsystemen speelt ook een centrale rol in het initiatief van de gemeente om Weespers aan de zonnepanelen te helpen. Een actie in samenwerking met het Duurzaam Bouw Loket leidt ertoe dat zeker 500 huishoudens dit voorjaar zonnepanelen op hun dak laten monteren. Solarclarity levert die panelen, installateurs uit de regio zorgen voor de installatie en zorgeloze afhandeling van de BTW-aftrek.

Volgende IVW BusinessClub
Tot haar spijt heeft het IVW-bestuur van FC Weesp moeten vernemen dat de bijeenkomst van 27 juni, met de afscheidsreceptie voor Petra van Kooten, Cor van der Poel en Janton Stork, toch niet plaats kan vinden in hun accommodatie. Gelukkig is vlakbij een andere uitstekende locatie gevonden: Koninklijke Harmonie De Adelaar zal onze gastheer zijn in haar accommodatie aan de Papelaan.

Hoge gunfactor niet eerder gezien
WEESP - 7 jan 2017

Wie de Enorm doe-het-zelfzaak aan de Slijkstraat binnenwandelt, ziet op het eerste gezicht misschien niet meteen iets bijzonders. Totdat vrij snel de kassa in zicht komt: die staat niet meer links, maar rechts in de zaak. Op een plek waar hij in de lange geschiedenis van deze zaak overigens al eens eerder heeft gestaan. Hier stond begin vorige maand ook het kortingswiel waarmee de klanten van Cor van Driel zelf de hoogte van hun introductievoordeel konden bepalen. Want Cor van Driel is sinds begin dit jaar de nieuwe filiaalhouder. Hij nam met zijn broer Piet van Driel de zaak over van Theo van Amsterdam, de man die meer dan dertig jaar het gezicht was van de ijzerwarenwinkel. ”We kwamen in Weesp in een gespreid bedje. Waar vind je zo’n degelijke zaak met zo’n goede naam en een prachtig klantenbestand? Dat moet je verdienen en wij zullen er dan ook alles aan doen om deze naam hoog te houden.”

Voor zonen Cor en Piet en vader Piet van Driel is Weesp het derde filiaal van Enorm waar zij de scepter zwaaien. Met drie winkels – de andere zijn in Amsterdam en Almere – kunnen zij klanten nog meer service verlenen. De winkel heeft dus een herinrichting en een kleine verbouwing ondergaan en het assortiment is uitgebreid met onder meer verf en raamfolie. Cor: ”Wij brengen onze deskundigheid mee en we denken zeker met onze professionele verfproducten veel klanten een plezier te doen.” Het bevalt de Van Driels goed in Weesp en ze voelen zich zeer welkom. ”Het dorpse karakter van dit stadje vinden wij erg prettig. En heel opvallend is de grote gunfactor van Weespers voor lokale ondernemers, dat hebben wij nog nooit ergens anders zo sterk meegemaakt.” Van Driel is, net zoals Van Amsterdam dat was, lid van de IVW.

Icoon
De doe-het-zelfzaak is een icoon in de binnenstad van Weesp. Theo van Amsterdam zwaaide er ruim veertig jaar de scepter. Hij nam in 1974 de ijzerwarenzaak van Jan van Asselt over en breidde in de jaren die volgden flink uit. Naast ijzerwaren kwamen er ook gereedschap, deurbeslag, tuinbenodigdheden en beveiliging. De zaak aan de Slijkstraat is nu 500 m2 groot en valt onder de inkoopvlag van Enorm.

Van Amsterdam was al langer op zoek naar een koper, maar de geschikte partij bleek lastig te vinden. Het geduld werd echter beloond. Dat hij de winkel op zijn 65e kan overdragen aan Van Driel is een grote opluchting voor de Weesper ondernemer. Hierdoor blijft de zaak bestaan en kunnen de medewerkers hun baan behouden. ”Anders trek je die laatste dag de deur toch met een heel ander gevoel dicht. Ik ben heel blij met Van Driel als mijn opvolger. We kennen elkaar goed en ook al vrij lang vanuit de Enorm-inkoop. Hij runt al twee andere winkels die ook onder Enorm vallen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij het goed gaat doen. Misschien zelfs wel beter. Hij verkoopt bijvoorbeeld ook verf. Daar ben ik vanuit een soort gentleman’s agreement met Pover en later Hennipman nooit aan begonnen.”

Betere tijden
Volgens Van Amsterdam komen er betere tijden aan voor het Weesper winkelbestand. ”De laatste jaren zijn niet makkelijk geweest, maar met de komst van nieuwbouwwijk Weespersluis zie ik het positief in. Niet alleen voor een ruimgesorteerde doe-het-zelfzaak met scherpe prijzen, maar ook voor de andere Weesper ondernemers die overeind zijn gebleven. Zij hebben volgehouden en daar plukken ze straks de vruchten van.”

Van Amsterdam gaat dat met belangstelling volgen, maar wel vanaf de zijlijn, hoewel hij ervan overtuigd is dat er van alles op zijn pad zal komen wat hem voor een leven achter de geraniums zal behoeden. En dan is er ook altijd nog de motor om mee te toeren, de sloep om mee te varen en de tijd die er eindelijk is om er samen met zijn vrouw op uit te trekken. ”We hebben heel hard gewerkt, dus we hebben het verdiend, maar ik vind het ook moeilijk. Ik zal straks vast nog vaak even naar binnen stappen, even een praatje maken met mijn trouwe personeel.”

Cor van Driel: ”Ik ben er trots op dat ik zo’n mooie en degelijke zaak mag voortzetten, samen met het voor Weesp zo vertrouwde team.”

Denso: uitgeroepen tot beste werkgever
WEESP - 7 jan 2017

Denso is een begrip in Weesp. Foto: Brian Elings

 

Een toonaangevende organisatie met een zeer sterke positionering en een uitstekende reputatie. Dat zijn de lovende woorden van de commissie van de Nationale Business Succes Award Instituut voor Denso. Het bedrijf is uitgeroepen tot Best Presterende Werkgever 2016 in de categorie Auto-elektronica.

“Denso weet zijn enorme knowhow te combineren met een innovatieve aanpak, waardoor het zeer hoog scoort op klanttevredenheid. Gedrevenheid, durf en visie, plus een sterke focus op de klant maken van deze organisatie een topper.”

Als werkgever onderscheidt Denso zich volgens de Nominatiecommissie van het Nationale Business Succes Award Instituut vooral door een gericht aannamebeleid en het vertrouwen en de verantwoordelijkheid die het zijn medewerkers geeft. Dit alles resulteert onder meer in een zeer laag personeelsverloop en ziekteverzuim. “In alle opzichten een outperformer die zich realiseert dat mensen het daadwerkelijke kapitaal van de onderneming vertegenwoordigen’, aldus de jury. ‘Met overtuiging de Best Presterende Werkgever in deze branche.”

Denso is wereldwijd een van de grootste automotive leveranciers van geavanceerde technologie, systemen en componenten. Het bedrijf is de nummer 3 in zijn sector, wereldwijd heeft het 151.000 medewerkers in 38 verschillende landen, waarvan er 300 werkzaam zijn in Nederland. De totale omzet is circa € 35 miljard. In Weesp zit Denso aan de Hogeweyselaan.

Weespernieuws

Autobedrijf Splinter wordt Vakgarage Splinter
WEESP - 9 maart 2018

vakgarage splinter

Autobedrijf Splinter is alweer 6 jaar Ford Service Dealer in Weesp. Daar wordt hard gewerkt aan uw mobiliteit. U kunt er terecht voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte Ford, maar ook voor het onderhoud en reparatiewerkzaamheden. Gezien de groei van het aantal huizen en de krimp van het aantal Merkdealers in Weesp wil Vakgarage Splinter relaties met een ander merk ook laten profiteren van hun kwaliteit en zorg. Daarom zijn zij per 1 april 2018 onderdeel van de formule Vakgarage.

Vakgarage is een groep van ruim 280 samenwerkende garagebedrijven in Nederland, verenigd in een stichting. Door de scherpe gezamenlijke inkoop van A-kwaliteit onderdelen profiteert de klant van het voordeel dat dit oplevert.

Weespersluis brengt 200 ondernemers
WEESP - 25 feb 2017

 

Er zijn 200 initiatieven voor een mogelijk onderneming in de wijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder. Dat blijkt uit een inventarisatie van het projectbureau. 70 van die ondernemers zijn mogelijk geïnteresseerd in een onderneming in de binnenstad, zo blijkt verder.

Dinsdagavond 7 maart praat de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer verder over de toekomst van de Slijkstraat. Moet de winkelstraat een zuivere winkelstraat blijven, zoals nu het geval, of mogen er ook bedrijven komen die niet een winkel zijn, zoals bankfilialen en kappers? Een discussie die al maanden woedt.

Oplossing
Een simpele oplossing voor die discussie is er niet. De gemeente kan de vestiging van winkels alleen maar sturen met het bestemmingsplan. Als de regels nu worden verruimd om niet-winkels toe te staan, dan is de kans klein dat die maatregel ooit teruggedraaid kan worden. Maar op dit moment staan er wel een aantal winkelpanden leeg als gevolg van deze strikte regelgeving.

Het college van B en W heeft daarom voorafgaand aan de discussie een heleboel feiten op een rijtje gezet voor de politieke partijen. Het feit dat er straks 200 nieuwe ondernemers worden verwacht in Weespersluis is daar de opvallendste van. Het college van B en W adviseert aan de gemeenteraad om gesprekken aan te gaan met winkeliers en ontwikkelaars van de wijk Weespersluis om zo tot een toekomstbestendige visie te komen voor de Slijkstraat.

Weespernieuws

Ten Have: Persoonlijke aandacht is het succes
WEESP - 11 jan 2017

 

15 Jaar geleden nam Frank ten Have de stap om voor zichzelf te beginnen. Gisteren werd zijn Ten Have Installatie uitgeroepen tot bedrijf van het jaar. “Persoonlijke aandacht is voor ons het belangrijkst.”

Die afgelopen 15 jaar groeide hij uit van eenmanszaak in airco’s en cv-installaties naar een installatiebedrijf voor klimaatbeheersing waar zestien mensen werk vinden.

Award
De IVW-award voor Weesper Onderneming van het Jaar wordt toegekend door een jury die gevormd wordt door IVW-voorzitter Reinier Mommaal, notaris Niels van de Griend en wethouder Herman Tuning van Economische Zaken. Om de keuze dit jaar op Ten Have te laten vallen, was niet moeilijk. De groei van het bedrijf tegen de crisis in, het hechte team van medewerkers, de eigentijdse manier van werken en de persoonlijke benadering: het is een greep uit de argumenten die de jury aandraagt voor haar keuze. Kortom, zo staat er in het juryrapport, een bedrijf om trots op te zijn.

WEESP – 15 jaar geleden nam Frank ten Have de stap om voor zichzelf te beginnen. Gisteren werd zijn Ten Have Installatie uitgeroepen tot bedrijf van het jaar. “Persoonlijke aandacht is voor ons het belangrijkst.”

Die afgelopen 15 jaar groeide hij uit van eenmanszaak in airco’s en cv-installaties naar een installatiebedrijf voor klimaatbeheersing waar zestien mensen werk vinden.

Award
De IVW-award voor Weesper Onderneming van het Jaar wordt toegekend door een jury die gevormd wordt door IVW-voorzitter Reinier Mommaal, notaris Niels van de Griend en wethouder Herman Tuning van Economische Zaken. Om de keuze dit jaar op Ten Have te laten vallen, was niet moeilijk. De groei van het bedrijf tegen de crisis in, het hechte team van medewerkers, de eigentijdse manier van werken en de persoonlijke benadering: het is een greep uit de argumenten die de jury aandraagt voor haar keuze. Kortom, zo staat er in het juryrapport, een bedrijf om trots op te zijn.

Weespernieuws